8 lucruri inedite despre vise

Publicat de septembrie 22, 2017 6:25 pm

Visul este o succesiune de imagini, idei, emoții și senzații care, de obicei, apar involuntar în minte pe parcursul anumitor etape ale somnului. Conținutul și scopul viselor nu sunt pe deplin înțelese, deși au fost un subiect de speculație științifică, precum și un subiect de interes filosofic și religios, pe tot parcursul istoriei. Studiul științific al viselor se numește onirologie.

Visele apar de obicei în stadiul de somn adânc (REM) – când activitatea creierului este ridicată. REM (Rapid Eye Movement) este revelat prin mișcările continue ale ochilor în timpul somnului. Uneori, visele pot apărea și în timpul altor stadii de somn. Cu toate acestea, aceste vise tind să fie mult mai puțin vii sau memorabile.

fantasy-2760153_960_720

Lungimea unui vis poate varia; acestea pot dura câteva secunde sau aproximativ 20-30 de minute. Oamenii sunt mai susceptibili să-și amintească visul dacă se trezesc în timpul fazei REM. O persoană obișnuită are între 3 și 5 vise pe noapte, iar unele pot avea până la 7; în schimb, majoritatea viselor sunt imediat sau repede uitate. Visele tind să dureze mai mult pe măsură ce progresează noaptea. În timpul unui somn de opt ore, majoritatea viselor apar în cele două ore de REM.

Visele sunt responsabile pentru unele dintre cele mai mari invenții ale omenirii:
Google – Larry Page
Generator de curent alternativ – Tesla
Forma de spirală a ADN-ului – James Watson
Mașina de cusut – Elia Howe
Tabelul periodic – Dimitri Mendeleev

Există o întreagă subcultură de oameni care practică ceea ce se numește vis lucid sau visare conștientă. Folosind diverse tehnici, acești oameni se presupune că au învățat să preia controlul asupra viselor lor și să facă lucruri uimitoare cum ar fi să zboare, să treacă prin pereți și chiar să călătorească în diferite dimensiuni sau chiar înapoi în timp.

Mulți oameni pretind că nu visează deloc, dar asta nu este adevărat: cu toții visăm, dar până la 60% dintre oameni nu-și mai amintesc deloc visele. În 5 minute de când te-ai trezit jumătate din vis este uitat, iar după 10 minute uiți aproximativ 90%.

70% din toate personajele din visul unui bărbat sunt alți bărbați, dar visele femeilor conțin un număr echilibrat de femei și bărbați. De asemenea, visele bărbaților conțin mult mai multă agresiune. Atât femeile, cât și bărbații visează despre teme sexuale la fel de des.

fantasy-782001_960_720

Oamenii orbi care nu s-au născut așa văd imagini în visele lor, dar oamenii care s-au născut orbi nu văd nimic. Totuși și ei visează, iar visele lor sunt la fel de intense și interesante, dar implică celelalte simțuri.

Studiile ne arată că toate mamiferele studiate visează, inclusiv maimuțele, câinii, pisicile, șobolanii, elefanții. Au existat semne de vise chiar și la păsări și reptile.

Un total de 12% dintre persoanele cu deficiențe de vedere visează exclusiv în alb și negru. Studiile dintre anii 1915 și 1950 au susținut că majoritatea viselor erau în alb și negru, dar aceste rezultate au început să se schimbe în anii 1960. În prezent, doar 4,4% dintre visele celor cu vârsta sub 25 de ani sunt în alb și negru. Cercetările recente au sugerat că aceste diferențe ar fi fost produse de apariția televizorului și presei color.

Sursă poze: pixabay

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL:
Articolul a fost vizionat de: 659 ori.

Comentariile sunt închise.