Află când este ideal pentru un copil să înceapă un curs de înot și de ce

Publicat de septembrie 20, 2019 8:53 am

La 32 ani, Carmen Dumitru a dezvoltat un business nișat, bazat pe nevoia părinților, mai ales a celor de copii mici, de a-i știi pe aceștia în siguranță. Ca în cazul multor femei-antreprenor, Acvatic Bebe Club a apărut dintr-o nevoie personală, Carmen fiind mama a două fetițe de 8 și 5 ani, care au început educația acvatică timpuriu. Încurajată de beneficiile acesteia asupra propriilor copii, antreprenoarea a dorit să creeze un spațiu unde copiii, de la câteva luni chiar, pot învăța să se împrietenească cu apa, dar și un business care pune accent pe experiența părinților la fel de mult precum pe cea a copiilor.

carmen dumitru

De ce un astfel de proiect?

Ca multe alte povești frumoase de business, totul a pornit dintr-o nevoie a mea personală și ceea ce credeam eu că trebuie să se întâmple într-un astfel de loc. Am mers cu Carina, fetița cea mare, la mai multe bazine de înot, eu știind că înotul este o activitate foarte benefică pentru bebeluși. M-am trezit că îmi doresc, ca mamă, ceva diferit față de ce primeam –de la a simți că programul este adaptat la copilul tău, până la flexibilitate, dar și o relație mai strânsă cu personalul.

 

În ce fel e diferit ABC față de alte cluburi de înot?

Am avut încă trei direcții pe care am vrut să ne diferențiem. Pe de-o parte, spațiul și piscina sunt adaptate nevoilor bebelușilor și copiilor mici. Temperatura constantă a apei este 32 grade Celsius, sanitarizarea apei se face printr-un sistem foarte performant de filtre, prin oxigen și ozon, fără aport de clor. Ne-am dorit un spațiu unde să se poată face aclimatizarea, prin joacă, înainte de lecția propriu-zisă.

Apoi, procedurile de predare sunt dezvoltate alături de psihologi pentru copii, personalizate în funcție de obiectiv. Și, nu în ultimul rând, politica noastră vizavi de recuperarea ședințelor – pentru că știm cât de imprevizibilă este viața cu un copil mic -, sistemul de plată în rate a abonamentului, o relație 1 la 1 antrenor-părinte, astfel încât feedbackul să vină în timp real, iar programul fiecărui copil să fie practic personalizat.

 

Când este ideal pentru un copil să înceapă un curs de înot și de ce?

Bebelusii pot fi aduși la ABC de la vârsta de 4 luni. Recomandăm un program de adaptare, cu o frecvență de o dată pe săptămână. Copii se pot deplasa independent în apă chiar și de la 12 luni, însă acest lucru depinde în special de constanța în program și vârsta la care au început. Procedeele de înot pot fi exersate începând de la vârsta de 3 ani și jumătate -4 ani.

Însă nu neapărat deprinderea acestor abilități sunt focusul ședințelor de înot la cele mai mici vârste. Un alt scop important este să îi învățăm pe cei mici să se agațe de margine sau să plutească. Este o deprindere care le poate salva viața în caz de accident. Studiile spun că participarea la lecțiile de înot poate reduce riscul de înec al copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani cu 88%.

Dincolo de înotul propriu-zis, am văzut și noi efecte impresionante, adiacente acestei activități, asupra celor mici. În cei 7 ani de funcționare, peste 2.000 de copii și bebeluși au urmat lecții de înot la ABC și majoritatea părinților ne transmit că văd îmbunătățiri în rutina alimentară și de somn, mai multă răbdare și deschidere către ascultare, prin urmare, beneficiile înotului se extind dincolo de obiectivul principal.

cursuri de inot pentru copii

 

Cum își pot învinge copiii teama de apă?

Pe măsură ce copilul crește, el devine mai conștient de riscuri și de pericole. Inclusiv frica de apă, apare alimentată de cele mai multe ori de o experiență negativă sau un mesaj pe care copilul îl primește la un moment dat și care capătă apoi importanță în mintea lui. Educația acvatică îi ajută ce pe cei mici să “se împrietenească” cu apa, deci e mult mai puțin probabil să dezvolte o teamă de apă.

 

Care sunt cele mai mari provocări în activitățile cu copiii?

Părinții care își aduc bebelușii sau copiii la ABC sunt în general persoane ocupate, cu un program încărcat, dar foarte preocupați de dezvoltarea celor mici. În general când apelează la noi, sunt deja informați privind facilitățile, temperatura apei, sanitizare, iar provocarea noastră este să oferim practic întregii familii o experiență cât mai plăcută, cu rezultate reale, vizibile, într-un timp optim. Ne place să credem că reușim acest lucru având în vedere feedbackul părinților celor peste 2000 de copii care au urmat la noi cursuri de educație acvatică. E deosebit de motivant să știi că oferi un serviciu care le va fi util tot restul vieții și să vezi rezultatele de la o ședință la alta. Iar provocarea și satisfacția vin din felul în care copiii se bucură când ajung la cursul de înot.

 

Aveți în plan diversificarea activităților la ABC?

Avem mereu în vedere extinderea portofoliului de servicii, astfel încât cei care ajung la ABC să găsească aici un sprijin real în dezvoltarea copilului, indiferent de obiectiv. De exemplu, în cadrul salinei avem salinoterapie pentru copii, dar și pentru adulți. Salina are sare de la Praid, pe care o schimbăm frecvent. Zilele din weekend sunt dedicate diverselor evenimente destinate copiilor sau adulților. Găzduim spectacole de circ, magie, teatru muzical sau interactiv, sesiuni de parenting și de informare pe teme medicale. Anul trecut am introdus și kinetoprofilaxie pediatrică, axată pe masaj și exerciții fizice cu scopul optimizării calității vieții și prevenției apariției dezechilibrelor sau îmbolnăvirilor. Avem un proiect foarte drag la care lucrăm de ceva vreme, respectiv lansarea primei carti ilustrate cu povești de educație acvatică, inspirate din experiența celor 7 ani de activitate.

 

Care au fost cele mai mari provocări în viața de antreprenor a unei mame cu doi copii?

Am urmat un traseu clasic, aș putea spune, cel puțin o perioadă de timp, dar am avut ulterior parte de experiențe profesionale care m-au ajutat să gândesc businessul așa cum o fac azi. După ce am absolvit masterul, am avut un job timp de 5 ani in afara tarii unde am reusit sa imi dezvolt etica muncii, creativitatea, politica de customer service. Acestea au fost instrumente extrem de utile si apreciate in perioada in care am revenit in tara cu o perspectiva si o gandire outside the box. Drumul meu ca antreprenor a început în 2012, odată cu deschiderea clubului de educație acvatică pentru bebeluși și copii mici Acvatic Bebe Club, dar totul a pornit de la experiențele personale. In calitate de mama, am cautat sa creez fetitei mele amintiri placute, pline de iubire, empatie si invataminte. Aceste experiențe personale au stat la baza businessului. Provocările sunt cele de zi cu zi, pentru orice antreprenor, orice mama. Să reușești să ajungi acasă cu zâmbetul pe buze știind că rămâi fidel ideei de business cu care ai început, oferind servicii de calitate, pe care ți le-ai dori inclusiv pentru copiii tăi.

DISTRIBUIE ARTICOLUL:
Articolul a fost vizionat de: 1131 ori.

Comentariile sunt închise.