Amman, orașul alb al Iordaniei

Publicat de aprilie 12, 2016 9:34 pm

Amman, capitala albă a Iordaniei, este una dintre frumoasele locuri unde ar trebui să ajungi cel puțin o dată într-un concediu, unde vei descoperi lucruri inedite și cu totul deosebite!

citadel-hill-2971_1280

Amman înseamnă în limba arabă loc sigur, loc binecuvântat, loc în care poți sta fără grijă. Locuitorii te întâmpină cu vestitele cuvinte: „Enta fi makan al-aman – Bine ai venit în locul în care te afli în deplină siguranță”. Orașul Amman a fost inițial ridicat pe șapte coline, adică număr al zeilor și al celor iubiți. În prezent însă, acesta se întinde pe suprafața a douăzeci de coline.

 

Orasul are vechime de 8.500 de ani, unul dintre locuitori fiind legendarul Og, uriasul rege amonit. Cetatea a trecut prin mai multe lupte, fiind cucerită de sirieni și babiloneni, iar în secolul III î.Hr., seleucizii și persani și-au lăsat și ei urme zcrijelite pe piatra istoriei, astfel formându-se de-a lungul timpului, temple, teatre, băi, drumuri din coloane de marmură.

Punctele turistice ale orașului

Palatul Omeiazilor (Umayyad), ridicat în secolul VIII, reprezintă în prezent una dintre atracțiile principale ale Citadelei. Pe lângă acesta, pe dealul cetății din Amman se află Templul lui Hercule.

madurai-1576097_1280

 

Într-un deal de piatră albă a fost săpat în secolul II Teatrul Roman – cel mai mare din teritoriul iordanian de azi, cu o capacitate de 6.000 spectatori. În zilele noastre, teatrul găzduiește evenimente culturale și sportive.

 

În centru orașului se află piața tradițională, viu colorată, unde permisul de negociere este valabil și îți poate aduce o reducere de până la 75%. În plus, odată ajuns în piață, poți gusta suc din trestie de zahăr și poți încerca delicatese din bucătăria beduină, cum ar fi „Mensaf”, preparatul tradițional al Iordanului, care constă în carne de miel asezonată cu diverse ierburi aromatice, ușor picante, gătită în iaurt și servită cu orez.

roman-theatre-1352115_1280

Alte atracții pe care nu trebuie să le ratezi ar fi următoarele:

  • Moscheea Al Hussein – construită într-o vale din centru orașului, formată din piatră alb cu roz.
  • Royal Automobile Museum – adăpostește colosala colecție de mașini a familiei regale iordaniene.
  • Muzeul Tradiției Populare – vei găsi expuse bijuterii de epocă, costume tradiționale, mozaicuri.

amman-3051_1280

 

 

Amman, este considerat unul dintre cele mai occidentale și moderne orașe ale lumii arabe, o destinație predilecta pentru vestici și loc de plecare în explorări deosebite: Marea Moartă, orașul Petra (una dintre cele 7 noi minuni ale lumii), apa râului Iordan (cu ale sale puternice semnificații religioase), deșertul Wadi Rum.

 

Sursa poze: pixabay

DISTRIBUIE ARTICOLUL:
Articolul a fost vizionat de: 779 ori.

Comentariile sunt închise.