Reteta bulz ciobanesc

Publicat de octombrie 7, 2019 10:51 am

Denumirea de reteta bulz provine de la ciobanii care erau cu oile pe munte si inoptau cu acestea. Erau nevoiti sa isi gateasca si astfel au mers pe ideea unui preparat simplu, gustor si rapid. Acestia coceau mamaliga pe jar, formau o gaura in centrul ei si puneau branza de fel de burduf. Apoi inchideau “guguloiul” de mamaliga si il mai lasau putin sa se inmoaie continutul din interior.

In unele zone ale tarii acest bulz poarta denumirea si de urs de mamaliga sau poale de munti.

Acest preparat a fost transpus de catre bucatari si in mediul urban, insa cu mai multe ingrediente.

Tot ceea ce conteaza la prepararea bulzului, este defapt mamaliga pentru a nu – si forma cocoloase, sau a ramane nefiarta.

 

Ingrediente:

 

500 grame malai

O lingurita cu sare

3 – 4 linguri smantana

300 grame branza de burduf

100 grame cas afumat

100 grame cascaval afumat

200 grame carnati semiafumati

200 grame Kaiser sau bacon

2 – 3 oua

Preparare:

 

Intr – o cratita se pune la fiert apa pentru mamaliga. De asemenea in loc de apa, puteti folosi si lapte. Cand a inceput sa fiarba in clocot, adaugati sarea si turnati in ploaie mamaliga, amestecand cu telul incontinuu.

Dupa ce s –a fiert mamaliga, se da la o parte de pe foc si se amesteca cu 2 – 3 linguri de smantana.

Separat, intr-o tava , se aseaza un strat de mamaliga, apoi se pune branza de burduf rasa, casul afumat sau cascavalul afumat, kaiser – ul taiat feliute sau bacon – ul si inca un strat de mamaliga. La final se mai adauga branza de burduf rasa, cu carnatii taiati feliute si doua oua sparte ochi si se baga la cuptor pentru 15 minute la 150 grade.

Se scoate si se serveste fierbinte. Pofta buna!

DISTRIBUIE ARTICOLUL:
Articolul a fost vizionat de: 50 ori.

Comentariile sunt închise.