Cauzele respirației urât mirositoare

Publicat de mai 2, 2016 9:38 pm

Respirația urât mirositoare este o problemă cu care mulți dintre noi ajung să se confrunte la un moment dat. Halitoza, termenul medical folosit pentru respirația urât mirositoare, este provocată în cele mai multe cazuri de igiena orală incorectă, însă poate apărea și din alte motive. Printre cauzele respirației urât mirositoare se mai enumeră: bacteriile din cavitatea bucală, boli ale gingiei, dinții cariați, unele alimente consumate, cantitatea scăzută de salivă.

Igiena orală precară

Igiena orală neglijentă reprezintă cauza cea mai comună care duce la apariția halitozei. Dacă nu există o rutină a periajului dentar după fiecare masă, particulele din alimente rămân la nivelul gurii, limbii și în spațiile dintre dinți. Aceste resturi intră în descompunere și provoacă mirosul urât.

Bacteriile orale

Bacteriile orale sunt cele care facilitează procesul de descompunere a resturilor alimentare. Acestea se pot ascunde în locuri unde nu se poate ajunge cu periuța de dinți foarte ușor, în regiunea din spate a gurii, pe limbă, între dinți și sub gingii. Bacteriile nu pot fi eliminate complet nici dacă se folosește ața dentară și se periază dinții de câteva ori pe zi. Bacteriile se regăsesc și în cariile dentare, acestea ducând, la rândul lor, la un miros neplăcut.

respratie

Atunci când bacteriile interacționează cu zaharurile din alimente, se formează placa dentară. Aceasta se depune pe dinți, iar dacă nu este îndepărtată prin periaj, în câteva zile se poate forma tartrul; de regulă se formează sub linia gingiei și se îndepărtează prin periaj profesionist. În situații în care bacteriile se multiplică sub nivelul gingiei, se poate produce gingivita. Aceasta trebuie tratată la timp pentru a nu avansa și duce la parodontoză.

Alimentele

Nu trebuie să uităm că alimentele pe care le consumăm afectează mirosul respirației noastre. Unele dintre ele provoacă imediat respirația urât, așa cum sunt: ceapa, usturoiul, peștele sau brânza, iar altele după ce trec prin procesul de digerare.

Vicile

Anumite obiceiuri, precum fumatul, mestecatul tutunului sau consumul excesiv de alcool lasă un gust și un miros neplăcut în gură.

Deshidratarea

În afară de alimentele sau băuturile pe care le consumi, te poți confrunta cu respirație urât mirositoare și dacă ai gura uscată, întrucât saliva are rolul de a hidrata cavitatea bucală. Când gura este uscată, mediul devine propice pentru formarea celuleor moarte, asemănătoare celor care cauzează respirația neplăcută de dimineață. Dacă dormi noaptea cu gura deschisă, mirosul se amplifică.

Afecțiuni ale organismului

Există posibilitatea ca în unele cazuri respirația urât mirositoare să nu fie cauzată de problemele de la nivelul cavității bucale. Halitoza mai poate fi provocată și de anumite afecțiuni ale organismului cum ar fi disfuncții ale ficatului sau ale rinichilor, probleme stomacale sau infecții ale căilor respiratorii.

Cauzele respirației urât mirositoare sunt variate și diferă de la o persoană la alta. O bună igiena orală poate ține la distanță acest disconfort, în situația în care este cauzată de problemele cavității bucale. Cel mai indicat sfat este acela de a vizita în mod regulat medicul stomatolog și de a respecta o igienă orală corectă.

Sursă poze: flickr.

DISTRIBUIE ARTICOLUL:
Articolul a fost vizionat de: 1255 ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *