Cauzele tulburărilor menstruale

Publicat de aprilie 14, 2016 8:18 pm

După vârsta de 20 de ani, este normal ca menstruația să vină în fiecare lună, în mod regulat, astfel încât noi, femeile, să avem între 11 și 15 menstruații pe an. Numărul variază, în funcție de fiecare organism: pot fi situații în care menstruația să înceapă cu 2-3 zile mai devreme sau mai târziu decât ar trebui. Problema apare când se observă tulburări severe și constante ale menstruației: aceasta vine neregulat, întârziind săptămâni la rând.

Atunci când te confrunți cu tulburări menstruale, corpul tău îți transmite un mesaj. Poate fi un semn al unei probleme de sănătate, al unei alimentații necorespunzătoare sau al unei sarcini. Pentru a înțelege acest fenomen mult mai bine, îți prezentăm cauzele comune ale tulburărilor menstruale.

15098779707_09868e2066_z

 

În primul rând, dacă ai întreținut relații sexuale neprotejate, trebuie să iei în calcul posibilitatea unei sarcini. Pentru a verifica acest lucru, cumpără un test de sarcină. În schimb, dacă știi că iei anticoncepționale, te poți confrunta cu tulburări menstruale în următoarele situații: când începi să le iei, când schimbi pastilele sau când renunți la ele. Poate dura chiar și câteva luni până când ciclul menstrual revine la normal.

Dacă urmezi un tratament anume, medicamentele pe care le iei pot avea și ele un efect asupra menstruației. Când începi tratamentul respectiv, e bine să fii atentă la felul în care organismul tău reacționează la acesta. Dacă observi schimbări despre care medicul nu te-a informat, mergi la un control.

Multe femei se confruntă cu tulburări menstruale după naștere. În numeroase situații, proaspetele mămici nu se confruntă cu menstruația până nu se opresc din alăptat.

Dieta poate avea și ea un efect asupra menstruației. Alimentele nesănătoase pot cauza tulburări menstruale; la fel și pierderea unui număr mare de kilograme sau îngrășarea bruscă. Iar dacă te confrunți cu tulburări de alimentație (anemie, bulimie), problemele menstruale se pot număra printre efectele negative ale acestora.

Numeroase atlete au probleme cu menstruații neregulate, din cauza efortului fizic imens depus atunci când se antrenează. Dacă începi un program de slăbire ce presupune mult efort fizic, e posibil ca acesta să-ți afecteze menstruația.

 

Stresul este unul din principalii inamici ai organismului, punându-și amprenta asupra sănătății tale. Una din problemele pe care le cauzează o reprezintă tulburarea menstruală. Dacă treci printr-o perioadă lungă de stres, e posibil ca menstruația să îți întârzie destul de mult.

Tulburările menstruale pot fi cauzate și de numeroase probleme de sănătate. În fruntea listei se află insuficiența ovariană (menstruația se oprește la femeile până în 40 de ani) și sindromul ovarului polichistic (dezechilibru hormonal ce afectează procesul normal de ovulație). Alte cauze pot fi afecțiunile tiroidei (hipertiroidism, hipotiroidism) sau ale organelor pelviene (în special boala inflamatoare pelviană).

Nu în ultimul rând, o cauză comună, dar normală, a tulburărilor menstruale, este premenopauza, în cazul femeilor în jurul vârstei de 50 de ani. Simptoamele acestui sindrom pot apărea chiar și cu 10 ani înainte de menopauză, iar printre acestea se numără și tulburările menstruale. Odată cu înaintarea în vârstă, menstruația va veni din ce în ce mai rar și neregulat. Odată ce trec mai mult de 12 luni de la ultima menstruație, înseamnă că s-a instalat menopauza.

După cum vezi, tulburările menstruale pot avea cauze diverse. Din acest motiv, e important să mergi la un consult când vezi că menstruația întârzie mai mult de 2-3 luni. În funcție de cauza acestei tulburări, medicul va stabili ce tratament trebuie să urmezi pentru ca menstruația să devină din nou regulată și să nu ai probleme de sănătate mai târziu!

Sursă poze: flickr.

DISTRIBUIE ARTICOLUL:
Articolul a fost vizionat de: 756 ori.

Comentariile sunt închise.