Cozonacul și alte dulciuri delicioase pentru masa de Crăciun

Publicat de decembrie 19, 2017 10:05 pm

Aromat, delicios, dulce, cu stafide, nuci, ciocolată sau rahat, cozonacul este simbolul sărbătorilor fundamentale ale creștinismului. Nu poate lipsi din lista ta cu dulciuri pentru sărbători, așa că îți arătăm cum să îl pregătești pentru a-ți impresiona oaspeții.

Împreună cu celelalte rețete de dulciuri, vei avea deserturile cele mai delicioase de Crăciun sau de Anul Nou.

Cozonac

Ingrediente 2 cozonaci

  • 1kg făină
  • 100ml ulei
  • 0,5l lapte
  • 250g zahăr
  • 3-4 ouă
  • 50g drojdie
  • Coajă de lămâie, vanilie

Easter must be near

Se cerne făina. Drojdia se amestecă cu puțin zahăr, lapte călduț și puțină făină și se lasă să se activeze. Laptele se încălzește, se amestecă cu zahărul, cu gălbenușurile, albușurile bătute spumă și coaja de lămâie și vanilia.

Se amestecă drojdia cu amestecul de lapte și ouă și făina până se încorporează bine, apoi se frământă 20 minute încorporându-se uleiul la temperatura camerei. Se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut până își dublează volumul. Se împarte compoziția în două părți și se poate umple cu rahat, nucă, stafide, cacao sau vișine. Se pune în formele unse bine cu unt sau ulei, se lasă să crească în forme până își dublează iar volumul. Se unge cu un amestec de galbenuș de ou amestecat cu lapte și se presară cu zahăr tos și mac. Se coace la foc mare 20 minute, apoi încă 20 minute la foc mediu.

Ciocolată de casă

Ingrediente

  • 500g lapte praf
  • 1 pachet de unt
  • 1 sticluță esență de rom
  • 500g zahăr tos
  • 3-4 linguri de cacao
  • 1 pahar cu apă – 200ml

Se pun într-o cratiță zahărul și apa la foc mic. Din momentul când începe să clocotească se mai lasă 10 minute, apoi se adaugă pachetul de unt și se amestecă până la omogenizare. După ce s-a topit untul, se trage cratița de pe foc și se adaugă laptele praf cernut, împreună cu esența de rom și cacao. Se amestecă bine cu mixerul până când nu mai sunt cocoloașe de lapte praf. Pasta obținută se pune la răcit într-o tavă de cuptor care a fost unsă în prealabil cu unt. Este delicioasă și cu nuci coapte și zdrobite presărate deasupra.

Brioșe cu cacao și fulgi de ciocolată

Ingrediente

  • 250g făină
  • 2 lingurițe praf de copt
  • ½ lingură bicarbonat de sodiu
  • 175g zahăr
  • 2-3 lingurițe de cacao
  • Fulgi de ciocolată
  • 250ml lapte
  • 90ml ulei
  • Esență de vanilie după gust
  • 1 ou

502770013_988b242f18_z

Se amestecă separat ingredientele solide, separat ingredientele lichide. Se amestecă apoi împreună ambele mixturi cu lingura, se pune compoziția în 12 forme de brioșe. Deasupra se presară fulgi de ciocolată sfărâmați. Se coace timp de 20 de minute la temperatura de 20 °C. Se pot orna deasupra, după gust, cu cremă de ciocolată sau alte tipuri de cremă.

Cafelina

Ingrediente blat

  • 6 ouă
  • gem de caise pentru uns
  • 140g zahăr
  • 140g nucă măcinată
  • 2 linguri făină
  • Un praf de copt

Albușurile se bat spumă cu zahărul, apoi se pun gălbenușurile pe rând. Se adaugă nuca și făina amestecată cu praful de copt. Se pune blatul într-o tavă de 20x30cm unsă și tapetată cu făină și se coace timp de 30 minute. Se lasă blatul la răcit. Se unge blatul cu gem de caise.

Ingrediente cremă

  • 200g unt
  • 150g zahăr
  • 2 gălbenușuri
  • 2 linguri nes frecat
  • 50g nucă măcinată

Untul se freacă spumă cu zahărul, apoi se adaugă gălbenușurile, nesul și nuca. Se întinde crema peste blatul uns cu gem. Deasupra se pune o glazură din 100g ciocolată de menaj topită în 70ml apă.

Sursa pozelor: flickr.ro.

DISTRIBUIE ARTICOLUL:
Articolul a fost vizionat de: 500 ori.

Comentariile sunt închise.