Cum să îți alegi jobul ideal

Publicat de mai 25, 2016 6:51 pm

Fie că ai părăsit băncile facultății sau simți că jobul curent nu ti se mai potrivește, inevitabil ajungi la această întrebare: cum îți alegi jobul ideal? Te gândești și… ajungi la concluzia că nu e chiar ușor să găsești răspunsul la această întrebare. Ține cont de următoarele sfaturi și cu siguranță vei face o alegere bună în ceea ce privește noul job!

person-801823_640

Ţine cont de pasiunile și interesele tale

Nimeni nu își dorește să aibă un loc de muncă unde nu face ce îi place sau nu își pune în valoare cunoștințele și talentele. De aceea, atunci când îți alegi un job, trebuie să ții cont de pasiunile tale. Da, se insistă mult pe acest aspect și deja poate părea repetitiv, însă este într-adevăr important să-ți placă ceea ce faci.

Pentru asta, întâi gândește-te bine la următoarele lucruri: ce îți place să faci, ce hobby-uri ai, ce talente ai, la ce ești bun și la ce nu. Fă o listă de tipul „pro’s and con’s” pe care să o analizezi împreună cu o ofertă de muncă tentantă. Nu fii modestă, însă în același timp încearcă să fii realistă.

Pregătește-te pentru job

Dacă ai găsit ceea ce pare a fi jobul ideal, însă nu ai toate pregătirile necesare, amână un pic momentul. Acordă-ți o perioadă de timp pentru a dobândi cunoștințele necesare ce îți pot asigura obținerea jobului pe care îl dorești.

Informează-te referitor la ce așteaptă angajatorul de la tine, citind mai multe oferte de job asemănătoare. Odată ce ai o privire generală, vezi ce îți oferă piața: un program de masterat, cursuri de specializare sau de formare profesională (obligatoriu să fie acreditate) sau programe de internship. În plus, dacă ai materialele necesare, e bine să studiezi și pe cont propriu, acasă; sigur vei găsi cărți pe domeniul respectiv sau materiale pe internet.

Interesează-te de job

Înainte de a aplica la un job, pentru a te asigura că va fi alegerea cea mai bună, trebuie să te interesezi în primul rând despre firmă. Nu e vorba doar de faptul că vei face o impresie bună la interviu, contează și impresia generală pe care ți-o face firma. Caută informații pe internet sau interesează-te pe la cunoscuți despre firmă.

Dacă se întâmplă să cunoști pe cineva care lucrează deja acolo, cu atât mai bine! Informațiile clare și sigure se pot obține direct de la „sursă”. Te ajută și dacă ai cunoștințe care lucrează în același domeniu, indiferent de firmă. Îți poți face o idee referitoare la ce presupune jobul respectiv, ce așteptări pot avea șefii de la tine, ce cunoștințe îți vor fi de folos sau ce trebuie să știi mai bine. Cu cât știi mai mult, cu atât mai ușor îți va fi să îți dai seama dacă este alegerea perfectă sau nu!

Unde te va duce jobul

Odată ce ai câteva din informațiile de la punctul anterior, folosește-le pentru a te gândi și cum se potrivește jobul respectiv cu planurile personale și profesionale pe care le ai.

Pe plan profesional, este important să te asiguri în primul rând că ai ce învăța la locul de muncă. E adevărat, trebuie să fii pregătită și să ai cunoștințele necesare pentru job, însă acesta trebuie să presupună și un anumit grad de dezvoltare profesională. Iar dacă există posibilitate de promovare, cu atât mai bine, întrucât te va motiva să dai tot ce ai mai bun la locul de muncă.

office-photo-2071332_640

Referitor la planurile personale, gândește-te ce presupune jobul respectiv și dacă îți convin toate aspectele. Printre cele neplăcute se pot număra responsabilitățile prea mari, cantitatea mare de lucru și statul peste program, sau un câștig financiar redus. Analizează importanta posibilelor dezavantaje, astfel încât ele să nu te facă să-ți displacă ulterior jobul ales.

Acceptă să riști!

Să nu-ți fie teamă să-ți schimbi locul de muncă pentru ceva mai bun. E adevărat, poate slujba curentă îți dă un sentiment de siguranță, însă dacă nu te simți mulțumită cu ce faci și ce câștigi, încearcă altceva, în căutarea jobului ideal.

De altfel, acceptă să riști și când vine vorba de alegerea jobului. Nu te lăsa descurajată de responsabilitățile și presiunile unei noi slujbe, în special dacă intri într-un nou domeniu. Ai încredere în tine și în cunoștințele tale!

Chiar dacă urmezi aceste sfaturi, e posibil ca odată ce obții jobul dorit, să nu se ridice așteptărilor pe care le-ai avut. Nu lăsa acest lucru să te dezamăgească! Cu siguranță vei avea de învățat și de la locul de muncă respectiv, sau poate te vei specializa pe alte domenii. Fii deschisă către nou, către schimbări, provocări și dezvoltare personală și profesională și, nu în ultimul rând alege să faci ceea ce îți place cel mai mult!

Sursă poze: pixabay.

DISTRIBUIE ARTICOLUL:
Articolul a fost vizionat de: 633 ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *