Rețete pentru două aperitive care să nu lipsească de la masa de Crăciun

Publicat de decembrie 17, 2017 9:35 pm

Cu cât sunt mai tradiționale, cu atât sunt mai îndrăgite – aperitivele pentru masa de Crăciun sunt mereu pe gustul tuturor! Iar dacă urmezi rețetele noastre, vei da lovitura când vei prepara două dintre ele: piftia și lebărul!

4253846223_ea3e971484_z

Piftie

Ingrediente

 • Cap și picioare de porc
 • Sare
 • Usturoi
 • Ceapă

Căpățâna și picioarele de porc se pârlesc, se rad bine de păr, se spală și se pun într-o oală cu apă la opărit pe foc. Când este aproape gata să dea în clocot, se ia vasul de pe foc, se scurge de apă și se umple cu apă rece, după care se spală atât carnea cât și oala. În același timp se controlează dacă au mai rămas locuri nerase bine de negreală sau de păr. După aceea se așează din nou picioarele și căpățâna într-o oală încăpătoare care se umple cu apă și se pune la foc puternic să fiarbă, curățindu-se de spumă de câte ori se formează, apoi se lasă să fiarbă încet cu capacul puțin dat la o parte, ca să aibă pe unde ieși aburul, altfel zeama rămâne tulbure. La un kilogram de carne se pune 1 litru de apă. După ce a fiert 1-2 ore se adaugă sare, ceapă, o căpățână de usturoi tăiată în două, o foaie de dafin și se lasă să fiarbă în continuare încet, până ce toată carnea se desprinde de pe oase. Se scoate apoi zeama și se lasă să se răcească apoi carnea fiartă ca să se poată îndepărta oasele din ea. Zeama se strecoară, se degresează de grăsimea de deasupra și după ce s-a răcit puțin, se potrivește de sare și de usturoi pisat după gust, apoi se strecoară. Carnea se împarte în farfurii adânci, în castronele sau în forme, iar deasupra se toarnă zeama și se lasă la rece să se închege. În timpul fierberii piftiei, se ia din când în când câte o lingură de zeamă și se pune la rece. Dacă aceasta se încheagă bine, se poate lua vasul de pe foc, iar dacă zeama nu se încheagă, se lasă să mai fiarbă până proba este bună.

Lebărvurșt

Ingrediente

 • 1kg ficat de porc
 • 500g slănină proaspătă
 • 300g franzelă de 2-3 zile
 • 200g ceapă
 • 4 ouă
 • Sare, piper pisat
 • Nucșoară rasă
 • Mațe subțiri

Ficatul se curăță de pieliță, de vene și se taie în bucăți, slănina la fel, iar ceapa se taie mărunt și se călește puțin în untură sau cu o parte din slănină. Se înmoaie franzela în apă rece și se stoarce. După aceea se trece totul de două-trei ori prin mașina de tocat. La tocătură se adaugă ouăle, piperul pisat, nucșoara rasă și sarea, toate după gust. Compoziția se frământă bine și cu ea se umplu mațele. Mațele umplute se leagă la capete, se pun în apă călduță și se fierb lent 40-60 de minute. În timpul fierberii se înțeapă lebărvurștii cu o scobitoare și dacă sunt gata fierți se scot în alt vas cu apă rece unde se țin timp de 30 de minute, după care se șterg și se țin la rece. În loc de nucșoară se pot adăuga în compoziție ienibahar pisat sau cuișoare. Acest fel de lebărvurșt nu se poate păstra un timp mai îndelungat.

Sursa pozei: flickr.

DISTRIBUIE ARTICOLUL:
Articolul a fost vizionat de: 381 ori.

Comentariile sunt închise.