Sarmale clasice și în foi de viță

Publicat de decembrie 14, 2017 7:19 pm

Apreciate și savurate de români la fiecare sărbătoare importantă, rulate în foi de viță sau de varză, sarmalele sunt o amprentă a identității românești. Așa că nu există o masă de Crăciun adevărată care să nu îmbie oaspeții cu celebrele sărmăluțe. Iată două rețete clasice care vor face din masa ta de Crăciun un adevărat festin!

8688827411_a13f26394c_z

Sarmale clasice

Ingrediente

  • 1kg carne tocată de porc
  • 100g ceapă
  • 100g orez
  • Sare, piper după gust
  • Bulion
  • Varză murată
  • Cimbru
  • Afumătură
  • 2-3 linguri de griș

Carnea se amestecă cu ceapa tocată fin, cu orezul bine spălat, sare și piper după gust și bulion. Se adaugă grișul pentru a lega compoziția.

Varza se desărează dacă este prea sărată și se aleg frunzele mai subțiri, fără nervuri. Se taie taie frunzele în funcție de cât de mari vrem să fie sarmalele. Se pune pe fiecare frunză o cantitate corespunzătoare de amestec de carne, se rulează și se strânge bine la capete pentru a nu ieși carnea. Pe fundul unei oale mari se pun cotoare de varză murată, apoi se pun sarmalele, intercalându-se între rânduri bulion, cimbru și afumătură. Peste ultimul rând de sarmalele se mai pune puțin bulion. Se face un capac din foi de varză sau varză tocată.

Se adaugă apă și se fierb sarmalele la foc mic timp de 2-3 ore sau până varza este bine fiartă. Între timp se mai adaugă apă. La început nu se pune prea multă apă pentru că sarmalele se umflă. Se servesc cu smântână, mămăliguță caldă și ardei murați.

Sarmale în foi de viță

Ingrediente

  • 500g carne tocată de porc
  • 500g carne tocată de vită
  • 100g ceapă
  • 100g orez
  • Sare, piper după gust
  • Mărar verde
  • Foi de viță
  • 2-3 linguri de griș

3778839239_ee86f21d55_z

Carnea se amestecă cu ceapa tocată mărunt, se adaugă sare și piper după gust, precum și mărarul tocat. Se adaugă grișul pentru a lega compoziția. Dacă frunzele de viță sunt proaspete, ele se opăresc puțin până își schimbă culoarea și se înmoaie. Dacă frunzele de viță sunt murate, ele se clătesc cu apă rece. Se pune o cantitate corespunzătoare de carne în mijlocul frunzei de viță, se rulează și se strânge bine la capete. În oala de fiert, se pun frunze de viță și/sau tulpini de mărar pentru a nu se lipi de oală sarmalele. Se așează sarmalele în straturi, se acoperă cu apă și se fierb timp de 1,5-2 ore, până carnea și orezul sunt bine fierte. Se servesc cu iaurt.

Sursa pozelor: flickr.

DISTRIBUIE ARTICOLUL:
Articolul a fost vizionat de: 470 ori.

Comentariile sunt închise.