Teama de eșec și efectele negative ale acesteia

Publicat de octombrie 11, 2016 5:38 am

Eșecul reprezintă un fenomen inevitabil, cu care te poți confrunta în diverse situații. În funcție de consecințele neplăcute, acesta te poate afecta în mod negativ, ajungând să ai un sentiment de teamă de eșec. Iată cum se manifestă această teamă și de ce este important să nu o lași să te afecteze.

woman-1253487_1280

 

De ce simțim teama de eșec?

Teama de eșec își are originile din copilărie. În multe cazuri, frica asociată cu eșecul și asumarea riscurilor o simți prima oară când ești copil, în special dacă te-ai confruntat cu părinți sau profesori stricți.

La fel de mult te pot influența și situații neplăcute, traumatice chiar, din trecut – o prezentare orală ce nu a decurs bine sau o sarcină complexă de serviciu pentru care ai fost criticată. În urma acestor situații, te poți confrunta cu sentimente de nemulțumire și de nesiguranță, care pot avea efecte negative asupra ta chiar și pe termen lung.

Nu în ultimul rând, în spatele acestei temeri se poate afla și un complex de inferioritate. Acesta presupune că nu ai încredere în propriile forțe și cunoștințe, și consideri că alte persoane sunt mai bune ca tine.

De ce este important să scăpăm de această teamă?

Teama de eșec te poate afecta când vine vorba de dezvoltarea ta profesională. Acest sentiment poate deveni un obstacol dificil odată ce trebuie să îți asumi anumite riscuri. Dacă sentimentul de teamă este mai puternic decât dorința de a încerca să reușești în ceea ce faci, poți pierde ocazia de a avea parte de o experiență pozitivă.

Pe scurt, teama de eșec îți poate afecta dezvoltarea unei cariere de succes, sau pur și simplu progresul profesional la locul de muncă. Din această cauză, este important să identifici sentimentul de teamă și să încerci să scapi de el.

 

Primele semne ale temei de eșec

Teama de eșec nu se manifestă doar printr-un sentiment puternic de frică și prin dorința de a refuza să îți asumi anumite riscuri. Iată alte semne de care trebuie să ții seamă:

  • Ai un sentiment de nesiguranță când vine vorba să te implici în proiecte noi, complexe;
  • Te gândești că nu vei reuși, că nu ai experiența sau cunoștințele necesare pentru a duce sarcina respectivă la bun sfârșit;
  • Nu te poți concentra pe ceea ce faci – ești distrată sau neliniștită;
  • Nu reușești să duci la bun sfârșit obiectivele pe care ți le-ai stabilit;
  • Simți dorința să te axezi pe lucruri pe care știi că le poți face perfect.

Odată ce ai identificat câteva din aceste semne, înseamnă că trebuie să încerci să scapi de această teamă, pentru a-ți asigura rezultate pozitive în tot ceea ce faci. Poți înlătura sentimentul de teamă urmând pașii din acest articol: Cum să scapi de teama de eșec.

DISTRIBUIE ARTICOLUL:
Articolul a fost vizionat de: 1099 ori.

Comentariile sunt închise.