Ticuri nervoase – o problemă la interviuri

Publicat de octombrie 10, 2016 2:10 am

La interviu, trebuie să impresionezi atât prin cunoștințe și experiență, cât și prin felul în care te prezinți și comportamentul tău. Însă ce faci cu ticurile nervoase? Chiar dacă tu le vei face fără să-ți dai seama, ele nu vor trece neobservate de către intervievator. Iar adesea, acestea ajung să te dezavantajeze în cadrul interviului.

executives-smiling-on-workplace_1098-693

Din acest motiv, îți prezentăm cele mai frecvente ticuri nervoase și sfaturi pentru a scăpa de ele!

 

Tipuri de ticuri la interviu

Printre cele mai frecvente ticuri nervoase se numără aranjatul părului sau jucatul cu șuvițe de păr. Dacă ai părul lung, e posibil ca, fiind stresată, să simți nevoia să-ți treci mâna prin păr sau să-ți dai părul după urechi. Iar dacă ai obiceiul să te joci cu câte o șuviță de păr în timpul liber, vei simți nevoia să faci acest lucru și la interviu.

În alte situații, poți simți nevoia să te joci cu bijuteriile sau unghiile. Referitor la unghii, un alt obicei prost ce poate deveni un tic nervos este acela de a-ți roade unghiile.

handshake-after-the-interview_1139-302

Și expresia feței poate reprezenta un tic nervos, atunci când te simți stresată. În timpul interviurilor, ideal este să menții o expresie neutră, însă emoțiile te pot face să te strâmbi în timp ce vorbești.

Nu în ultimul rând, alte ticuri nervoase ce pot apărea la un interviu sunt următoarele: bâțâi dintr-un picior, îți muști sau îți lingi buzele prea des (semn clar de emoții și nesiguranță), clipești prea des, te foiești pe scaun, sau îți dregi vocea înainte să vorbești.

Avantajele negative ale ticurilor nervoase la interviu

În majoritatea cazurilor menționate mai sus, ticurile nervoase transmit un mesaj nu tocmai pozitiv intervievatorului. Acestea nu reprezintă doar emoțiile și stresul pe care le simți, ci pot fi considerate semne de nesiguranță, de lipsă de încredere în sine. Nu te vor ajuta să faci o impresie bună la un interviu.

Pe lângă faptul că denotă nesiguranță, ticurile nervoase îi pot distrage atenția intervievatorului. Dacă acesta acordă mai multă atenție ticurilor tale în loc să țină seamă de informațiile pe care le oferi, nu vei fi avantajată pentru jobul respectiv. Cum intervievatorul nu a fost atent la tine, nu te va evalua cum trebuie, și astfel poți rata jobul.

handshaking-after-interview_1098-744

 

În plus, unele ticuri pot fi enervante și deranjante. Iar dacă intri în sală după un șir lung de candidați intervievați, sunt șanse mari ca acestea să se observe și să reprezinte un mare minus pentru tine. Poți da impresia că ești o persoană ușor stresată și chiar dificilă, fapt ce nu îți va asigura postul respectiv.

Trebuie menționat și faptul că ticurile nervoase se pot observa și în sala de așteptare. Poate în timpul interviului nu vei fi tentată să faci acest lucru, însă dacă în timp ce aștepți, ești văzută rozându-ți unghiile, vei avea deja un dezavantaj înainte de a începe interviul propriu-zis.

Cum scapi de ticuri nervoase

Unele ticuri nervoase sunt ușor de evitat atunci când mergi la un interviu. Pentru a nu te juca cu părul, poți din start să îl prinzi într-o coadă sau cu niște agrafe. Pentru a nu te atinge de unghii, asigură-te că ai o manichiură drăguță (dar discretă, potrivită unui interviu), pe care nu vrei să o strici. Nu purta bijuterii sau ceasuri, pentru a nu avea cu ce să te joci în timpul interviului.

Pentru a nu bâțâi din picior sau a nu te foi, menține aceeași poziție ideală pentru interviu: capul sus, spatele drept, picioarele unul lângă altul. Iar în cazul expresiei feței, caută se menții o expresie neutră, cu un zâmbet discret, dar prietenos.

people-shaking-hands_23-2147580177

 

În cazul ticurilor nervoase involuntare, e posibil să nu fii conștientă de ele. Pentru a nu avea surprize neplăcute în timpul interviului, roagă o prietenă să îți pună întrebări, asemenea unui intervievator, și să fie atentă la posibilele ticuri nervoase. Odată identificate, trebuie să fii conștientă de comportamentul tău, pentru a le pute evita.

La final, trebuie reamintit faptul că acestea apar adesea în timpul interviurilor din cauza emoțiilor pe care le simți. Nu te stresa atât de mult și ai încredere în tine! Ai încredere în cunoștințele și experiența profesională și nu da semne de nesiguranță, pentru a face o primă impresie bună la interviu!

Sursă poze: freepik.com

DISTRIBUIE ARTICOLUL:
Articolul a fost vizionat de: 1418 ori.

Comentariile sunt închise.