Un concediu în Deltă

Publicat de mai 20, 2016 1:43 pm

Dacă ești o persoană care iubește și apreciază natura, un concediu în Delta Dunării poate fi o experiență de neuitat.

Universul atât de variat al acestei zone o face una dintre cele mai speciale din Europa. Prima atestare documentară a Deltei datează din jurul anilor 513 – 515 î.Hr. și o regăsim în scrierile lui Herodot. Încărcătura culturală, arhitectura tradițională, diversitatea faunei și a florei situează Delta Dunării în topul atracțiilor turistice. Este unul dintre puținele locuri încă neatinse de mâna omului, unde poți contempla apusuri paradisiace în compania unor specii rare de animale și plante.

black-88203_1280

Biodiversitatea în Deltă

În Deltă poți admira peste 5000 de specii de plante și animale, copaci și arbuști, nuferi, liane și mult stuf. Acest ecosistem găzduiește păsări foarte rare în Europa și în restul lumii, cum ar fi lopătarul, cormoranul, egreta, pelicanul comun și pelicanul creț.

Pădurea Letea este un patrimoniu de o nespusă frumusețe și bogăție. Printre numeroasele specii de animale se numără și caii sălbatici, a căror bază genetică este de o deosebită importanța în rândul cabalinelor. Sunt rezistenți la boli și la frig, ceea ce îi face mult mai puternici spre deosebire de celelalte rase de cai. O adevărată comoară!

danube-1607830_1280

Atracții și activități

Fie că ești pasionată de fotografie și cauți locuri și peisaje noi sau vrei să te bucuri de o vacanță relaxantă, în Deltă găsești activități pentru toate gusturile. De la gastronomie, admirarea naturii sălbatice și a arhitecturii satului dobrogean, până la aventuri, pescuit și croaziere pe brațele Dunării.

lake-261816_1280

Plaja sălbatică din Sulina sau cea de la Sfântul Gheorghe sunt ideale pentru relaxare. Poți opta și pentru o plimbare cu barca prin pădure sau cu vaporul din Tulcea.

Dacă ești interesată mai mult de partea culturală, în localitatea Murghiol din județul Tulcea găsești Cetatea Romană de la Halmyris locuită încă din perioada preromană, în apropiere fiind descoperită și o necropolă getică. În cripta bazilicii cetății au fost descoperite moaștele celor mai vechi martiri creștini atestați în Dobrogea, și anume Epictet și Astion.

water-lily-1490061_1280

Cetatea Greco – Romană Argamum este un important sit arheologic: este prima localitate de pe teritoriul de astăzi al României menționată într-un izvor istoric antic. A fost întemeiată de greci pe la mijlocul secolului al VII-lea; au fost descoperite urme din epoca bronzului și din prima perioadă a epocii fierului.

O altă atracție turistică o reprezintă Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării. Situat pe trei nivele, la demisol se află zona acvariilor cu pești, care a stârnit mare interes datorită structurii inedite, la parter găsești informații și documentare despre Deltă de la geneză până în prezent, iar la etaj poți admira fauna și flora, grădina botanică și obiecte tradiționale regionale.

sardines-1489626_1280

Specialitățile culinare tradiționale îți vor încântă simțurile. Va trebui să încerci faimoasa ciorbă de pește, chiftelele rumenite bine cu garnituri sau sos de roșii, racii fierți cu mujdei de usturoi, saramură sau știuca umplută. Numai delicatese eco!

Aproape de obiectivele turistice găsești oricând cazare la hoteluri, vile sau pensiuni, cu prețuri cuprinse între 100 și 400 lei. Dacă alegi pensiunile localnicilor vei avea posibilitatea să pătrunzi adânc în acest univers cultural unde vei putea învăța despre arta culinară pescărească, vei auzi cântece și povești, iar împreună cu obiceiurile vechi, vei ajunge într-o lume arhaică fascinantă.

salmon-932915_1280

Data viitoare când îți plănuiești concediul, ia în considerare acest colț de rai împreună cu misterele lui. Delta Dunării este granița dintre două lumi total diferite, un loc de reverie și revigorare spirituală pentru cei însetați de frumusețe.

Sursă poze: pixabay

DISTRIBUIE ARTICOLUL:
Articolul a fost vizionat de: 1122 ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *